Vietnamesiske flyktningers minnesmerke

 

 

Many Vietnamese boat people were rescued by Norwegian ships.

 

Now it's time to honor those captains and crews who saved lives at sea.

 

 

 

Mediaomtaler av båtflyktninger som bidrar til mangfold i Norge

 

 

Vietnamesisk melankoli

Dagbladet: Nguyen Minh Tuan skriver om hvordan han opplever å bo i Norge som vietnamesisk flyktning.

 

Blå horisont:

Om Tavan Thong (50): "Jeg tenkte bare at jeg måtte komme meg vekk. Å bo i Vietnam var som å leve i et stort fengsel. Faren min var anti-kommunist og ble derfor sendt i interneringsleir i 1975. Han skulle være borte i ti dager, men kom ikke hjem før etter tretten år, sier Tavan."

 

Friheten er alt

Båtflyktningen Nhon Van Vo måtte i 1979 forlate sin gravide kone for å få friheten. Da han flyktet sammen med 67 andre personer i en 33 fot stor båt, gikk det hele fem dager før de til slutt ble plukket opp på havet av den norske tankeren «Lysekil».

 

Mangfold gjør Statsbygg attraktiv

I 1982 kom Mai Anh Thi Lê til Norge som sju år gammel vietnamesisk båtflyktning. Nå er hun senioringeniør og et eksempel på at Statsbygg er preget av mangfold ...

 

Båtflyktninger: Den store klassereisen

"Vi hadde et budsjett, noen leiligheter, plenty idealisme og masse god vilje. For øvrig hadde vi ikke særlig peiling," sa Berit Berg. I dag er hun avdelingsleder ved NTNU Samfunnsforskning, Senter for mangfold og inkludering.

 

Fest for «Upperdog» i Haugesund

Bang Chau debuterer med en av hovedrollene i «Upperdog».

- Jeg er båtflyktning fra Vietnam. Foreldrene mine dro av gårde med seks små barn. Mor var høygravid med meg, og jeg er født i Norge.

 

Heidra redningsmannen

Ein novemberdag i 1979 forandra liva til 118 vietnamesiske flyktningar. Då blei dei plukka opp av det norske skipet «Gudrun Bakke» med kaptein Sverre Grunnaleite frå Skjold. ...

Tiende oktober 2009 var båtflyktningane samla til eit gledeleg gjensyn med den pensjonerte kapteinen på Sola Strand Hotel...

 

Fikk prestekall som båtflyktning

Jeg fikk tidlig kall til å bli prest, forteller vietnameseren Peter Nguyen Tuan Van (34), fra Moss. 10 år gammel kom han til Norge som flyktning. 

- Vi flyktet fra Vietnam med båt. Vi la ut på en lang og farlig båtreise på åpent hav....

 

Forskeren som ble sushi-kokk

Nguyen Ngoc Tu åpnet denne uken en flunkende ny sushi-bar i Storgata 10 i Fredrikstad. Nguyen har en høyst spesiell bakgrunn til Sushi-kokk å være. Før han satset på den japanske spesialiteten jobbet han nemlig som forsker ved Norges teknisk-naturvitenskapelige (NTNU) universitet i Trondheim - med kjemi som spesialfelt...

 

 

Stiller ut sønnen på STORE MALERIER

Sarpsborgkunstneren An Doan Nguyen (28) har gjennomgått den totale forandring fra abstrakte landskapsmalerier til figurative portretter med sønnen som hovedperson. An Doan Nguyen kom til Norge som båtflyktning bare to måneder gammel i 1979 sammen med sine foreldre.

 

IT-sjef i Global Future

I 1983 kom Vinh H. Nguyen til Norge som båtflyktning fra Vietnam. Han har hele tida bodd i Kristiansand. Nå jobber som it-sjef i Lillesand kommune. Han er en av 26 deltakere i Global Future 2, NHO-programmet som skal få Agder til å gjøre bruk av de viktige ressursene som finnes i innvandrergruppene.

 

 

 

 

"Jeg har opplevd nordmenns skepsis. Jeg har opplevd tynn og elendig organisert morsmålsundervisning. Og vi har ennå ikke vært villige til å tilby førstegenerasjonen jobb eller god nok norskopplæring! "

 

Berit Berg, NTNU Samfunnsforskning

 

 

 

 

"I 1982 kom Mai Anh Thi Lê til Norge som sju år gammel vietnamesisk båtflyktning. Nå er hun senioringeniør og et eksempel på at Statsbygg er preget av mangfold."

 

Kontakt:

post@takknorge.no